Deze website gebruikt cookies om uw voorkeuren op te slaan en om het website bezoek te kunnen monitoren.

Inloopspreekuren

Inloopspreekuren op de maandagavond vervallen.

U bent op maandag en donderdag (op afspraak) welkom op ons kantoor om met een bestuurslid te spreken over een probleem.

Energieopbrengst

energieopwek
klikhier

Bezoekers

26682
VandaagVandaag0
GisterenGisteren10
Deze weekDeze week18
Deze maandDeze maand241
Totaal aantalTotaal aantal26682

Energietransitie is een onderwerp dat de gemoederen de komende jaren nog wel aardgas
bezig zal houden. De gemeente Purmerend wil als één van de eerste gemeenten "los van aardgas zijn". Vanuit de dagelijkse pers vernemen wij dat er een groot aantal gemeenten in Nederland met dezelfde wens rondlopen. Sommige zijn er zelfs zéér voortvarend mee aan het werk. Wij horen uit diverse hoeken dat gemeenten hun inwoners om advies vragen. Heel mooi!

We noemen dit proces ook wel "verduurzamen", omdat aardgas géén duurzame energiebron is maar een fossiele brandstof met veel CO2 uitstoot. Renovaties door woningcorporaties zijn ook gericht op "verduurzamen"; CO2 uitstoot terugdringen (afspraak: in 2050 met 80-95% vermindering t.o.v. 1990) en woonlasten verlagen!

Helaas blijkt dat nog steeds bij nieuwbouw (landelijk 64%) aardgasaansluitingen voorkomen! Aardgasleidingen bij nieuwbouw? Geldverspilling! (kosten: €100 miljoen per jaar). Het huidige kabinet ziet graag in hun regeerperiode dat er 30 tot 50.000 bestaande woningen van het gas af gaan.

Welke alternatieven zijn er als we afscheid gaan nemen van het (fossiele) aardgas? Deze zijn er welzeker; vooral bij nieuwbouw. Laat de gemeente Purmerend nu niet direct alleen aan de SVP denken! Ten eerste omdat een biomassacentrale niet duurzaam is. Het verstookt hout en de verbranding is via gas. Ook de verdeelstations zijn gas gestookt. Reeds bij -8 graden stagneert de levering (is recent gebleken); hoogbouw op 12 hoog heeft niet voldoende warmte afgifte. Tevens is het aanleggen en onderhouden van het ondergrondse warmtenet een kostbare aangelegenheid. Een oplossing met warmtepompen en zonneboilers zijn voor een woning met hoge isolatie zeer geschikt. Bij andere duurzame vormen van verwarmen kunnen we denken aan: koude-warmte opslag, natuurlijk aan stroom maar ook "geothermie" is een kanshebber vooral lokaal (per complex of wijk bv.).


Omdat energietransitie zo'n complex onderwerp is, komen we hier vaker op terug en gaan we eens kijken naar de "buurtbatterij".