Deze website gebruikt cookies om uw voorkeuren op te slaan en om het website bezoek te kunnen monitoren.

Prestatieafspraken 2021-2024

Kijk snel bij Prestatieafspraken

Wheermolen-Oost

groeit de komende 10 jaar uit tot sfeervol PurmerendVolg de interactieve rondleiding!

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief 23 is er!
- maart 2021
Zie nieuwsbrieven

Word lid!

Lid worden van InterWhere? Doen!


Knop word lid 5005

Energieopbrengst

energieopwek
klikhier

Bezoekers

39560
VandaagVandaag6
GisterenGisteren22
Deze weekDeze week6
Deze maandDeze maand293
Totaal aantalTotaal aantal39560

Bedrijf tijdelijke verhuur in opspraakKasteel Camelot, zoals afgebeeld door Gustave Doré

“Camelot” was het legendarische kasteel van koning Arthur (u weet wel, die van de Ronde Tafel). Er doen veel verhalen de ronde over deze koning uit de 6e eeuw; zelfs dat hij geen koning zou zijn maar een Romano-Britse legeraanvoerder; vermeld wordt ook zijn bloedrode zwaard vanwege de vele veldslagen die hij zou hebben geleverd. Iets van deze hoogmoedstrekken vinden we terug bij het huidige antikraak-bureau dat zich ook bezig houdt met leegstands- en vastgoedbeheer.

Onder “leegstand” wordt ook begrepen de tijdelijke verhuur van panden van overheden waarin o.a. studenten kunnen worden gehuisvest (zoals een voormalige brandweerkazerne van de gemeente Rotterdam). Camelot ziet er geen bezwaar in om zelfs in deze periode van coronacrisis huisuitzettingen aan te spannen. Als we de website van de Woonbond er bij halen, zien we zo al 9 schrijnende voorbeelden hoe Camelot te werk gaat: Camelot | woonbond.nl.

Camelot maakt ook gebruik van de rechteloze bruikleenovereenkomsten (antikraak). In Zaanstad moest zelfs de ene groep antikrakers wijken voor thuis- en daklozen en raakten op die manier zelf dakloos. Er wordt ook een voorbeeld genoemd van het verhuren van containerwoningen. In Purmerend worden ca. 200 tijdelijke woningen door de gemeente gebouwd.

Het gaat hier om studio’s van 25 m2 met een kale huur van €500 per maand. InterWhere heeft met de gemeente contact gehad over Camelot en heeft de gemeente gevraagd aandacht te hebben voor de positie van deze Purmerendse huurders.

In december 2020 schreef het NRC een groot artikel over de werkzaamheden van Camelot in Antwerpen, onder de kop: ”Leegstandbeheerder Camelot haalt de top met harteloze verhuur”. Leegstandbeheerder Camelot haalt de top met harteloze verhuur - NRC Begrijpelijk dat er in Nederland inmiddels flinke commotie is ontstaan. Zo heeft de Vereniging van Leegstandbeheerders Nederland het lidmaatschap van Camelot opgeschort. Aedes en de VNG worden geadviseerd hier tegen stelling te nemen en hun leden negatief te adviseren om met Camelot in zee te gaan.