• 1
  • 2
  • 3


Welkom op de website van Huurdersvereniging InterWhere. 

InterWhere is een onafhankelijke huurdersvereniging. Zij heeft als doel de belangen te behartigen van alle bewoners die een woning huren van Stichting Intermaris in de regio Purmerend/Waterland. InterWhere is een actieve huurdersvereniging, die gericht is op het adviseren van haar leden. 
InterWhere heeft ook een actieve rol ten opzichte van woningcorporatie Intermaris, zowel in gesprekken met de directie als met het managersteam van Purmerend/Waterland. 
Het loont dus om lid te zijn van InterWhere. Met uw steun kunnen wij meer. Word ook lid!

Featured

Kabinet blijft koersen op torenhoge huurstijging, Woonbond staakt onderhandelingen

Persbericht Het finale voorstel voor nieuwe Nationale Prestatieafspraken betekent dat huurders de rekening betalen van de wooncrisis. Terwijl afspraken over nieuwbouw boterzacht zijn, wil de minister de huurverhoging niet temperen. De Woonbond concludeert na onderhandelingen met het kabinet, woningcorporaties en gemeenten, dat nieuwe afspraken geen vooruitgang betekenen voor huurders.

In 2024 was voor sociale huurders de hoogste huurverhoging in meer dan 30 jaar tijd (5,6%), voor 2025 dreigt een nóg hogere huurverhoging van ruim 6%. Om dit drama te voorkomen was de Woonbond sinds het einde van de zomer maandenlang in onderhandeling om nieuwe Nationale Prestatieafspraken te maken. Nu het kabinet niet meer wil bewegen, zijn deze onderhandelingen spaak gelopen.

Inflatievolgende huurstijging is meer dan genoeg

De Woonbond heeft geconcludeerd dat er op dit moment geen zicht meer is op een redelijk voorstel om aan de leden voor te leggen. De achterban van de Woonbond is bij de laatste ledenvergaderingen duidelijk geweest: een inflatievolgende huurstijging is meer dan genoeg, hoger is onacceptabel.

Corporaties houden inkomsten hoog, kabinet houdt uitgaven laag

Minister Mona Keijzer wil geen lager percentage dan gemiddeld 4,5%, wat nog steeds een torenhoge huurverhoging zou zijn. Daarnaast moest er in dit voorstel op termijn ook meer huur betaald worden voor goed geïsoleerde woningen, via het zogenaamde Passend Toewijzen. Ten opzichte van ruim 6% huurverhoging (o.b.v. CAO-loonstijging) bespaart het kabinet flink op de uitgaven aan de huurtoeslag als de huren met gemiddeld 4,5% stijgen. Deze besparing wil het kabinet volledig voor zichzelf houden.

Opnieuw hoge huurstijging is onbetaalbaar en oneerlijk voor huurders

De Woonbond heeft laten weten niet akkoord te kunnen gaan met het voorstel. Ook zwicht de bond niet voor de druk die de minister uitoefent door te dreigen met een onacceptabel hoge huurverhoging van meer dan 6%. Huurders kúnnen en wíllen niet opnieuw een forse huurverhoging hoger dan de inflatie betalen.

Ze kunnen het niet betalen omdat de boodschappen en het dagelijks leven simpelweg te duur zijn geworden. Bovendien geniet lang niet iedereen van de gestegen CAO-lonen. Een huurverhoging boven de inflatie betekent een groei van de groep mensen die onder de armoedegrens leeft.

Daarnaast willen huurders het niet betalen, omdat het niet rechtvaardig en eerlijk is dat het Rijk woningcorporaties –en daarmee huurders– aanslaat voor winstbelasting en belastingontwijking (de ‘ATAD’) terwijl huurders met hun maandelijkse huur volledig moeten opdraaien voor de maatschappelijke opgave van nieuwbouw en verduurzaming.

@Getty Images
Featured

Grootste huurstijging in 30 jaar

De Woonbond roept het kabinet op om de systematiek van de jaarlijkse huurverhoging te veranderen. Uit CBS-cijfers blijkt dat de huurstijging in 2024 de grootste is in 30 jaar tijd.

Deze forse stijging is het gevolg van de hoge huurverhoging die de politiek heeft toegestaan. De Woonbond waarschuwt het kabinet dat zonder ingrijpen de huurverhoging volgend jaar nog hoger uitpakt en huurders door het ijs zakken.

Gemiddelde stijging 5,4%
De huurprijzen waren in juli 2024 gemiddeld 5,4 procent hoger dan in juli 2023. Daarin is een duidelijk onderscheid te zien tussen de stijging in de sociale huursector (5,6%) en de vrije sector (5,0%). Dat de stijging in de vrije sector lager ligt, komt doordat de Tweede Kamer heeft besloten dat de jaarlijkse huurverhoging hier bestaat uit maximaal het inflatiecijfer + 1% òf de gemiddelde loonstijging + 1%. De laagste van die twee geldt. In de sociale huursector geldt niet de laagste van die twee, daar geldt alleen de gemiddelde loonstijging. En die pakte afgelopen jaar hoog uit.

Zonder aanpak volgend jaar opnieuw huurexplosie
Het Centraal Planbureau verwacht dat de gemiddelde loonstijging voor dit jaar uitkomt op 6,6% en de inflatie op 3,6%. Zonder aanpassing van de systematiek zullen verhuurders in de sociale huursector volgend jaar dus een huurverhoging van 6,6% kunnen doorvoeren. Dat is zelfs nog hoger dan de historisch hoge stijging van dit jaar.

Kabinet moet ingrijpen met nieuwe systematiek
Daarom roept de Woonbond het kabinet op om ook voor de sociale huursector de ‘laagste van de twee’-systematiek toe te passen. Zeno Winkels, directeur Woonbond:

"Veel huurders staat het water allang aan de lippen, boodschappen en andere dagelijkse behoeften zijn al nauwelijks meer te betalen. Opnieuw een buitenproportionele huurverhoging is de doodsteek. En bovendien volstrekt in strijd met vele verkiezingsbeloften. Om opnieuw een torenhoge huurverhoging te voorkomen in 2025, moet het kabinet nú ingrijpen."

© Europese Unie / Alexis Haulot
Ursula von der Leyen tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement op 18 juli 2024. Von der Leyen is onlangs herkozen als voorzitter van de Europese Commissie.
Featured

Europa komt met aanpak wooncrisis

EC-voorzitter von der Leyen heeft aangekondigd dat er een EU-commissaris voor huisvesting komt. Ook wordt er gewerkt aan een Europees plan voor betaalbare huisvesting.

Traditioneel gezien is wonen geen direct Europees thema. Dat komt door het zogenaamde ‘subsidariteitsprincipe’, wat betekent dat wetgeving en uitvoering zo dicht mogelijk bij de burger moet plaatsvinden. EU-landen gaan dus voor het grootste deel zelf over hun woonbeleid.

Europees beleid wel van invloed

Toch hebben Europese regels voor bijvoorbeeld concurrentie en handel invloed op ons woonbeleid. Door voorschriften voor staatssteun kunnen corporaties minder investeren in nieuwbouw. En regels voor contracten verbieden oneerlijke voorwaarden. Europees beleid had dus wel degelijk invloed op wonen. Die invloed gaat nu groter worden.

Huisvesting van belang voor Europeanen

Europa gaat zich voortaan nadrukkelijk inzetten voor betaalbare huisvesting. Von der Leyen vindt dat Europa er moet zijn ‘om mensen te steunen waar het er het meeste toe doet.’ Om dat te bereiken wil ze meer publieke en private investeringen mogelijk maken, onder meer door een speciaal platform van de Europese Investeringsbank (EIB) voor betaalbare en duurzame huisvesting.

"We zullen de kwesties aanpakken die de Europeanen in hun dagelijks leven het meest voelen." Ursula von der Leyen