• 1
  • 2
  • 3


Welkom op de website van Huurdersvereniging InterWhere. 

InterWhere is een onafhankelijke huurdersvereniging. Zij heeft als doel de belangen te behartigen van alle bewoners die een woning huren van Stichting Intermaris in de regio Purmerend/Waterland. InterWhere is een actieve huurdersvereniging, die gericht is op het adviseren van haar leden. 
InterWhere heeft ook een actieve rol ten opzichte van woningcorporatie Intermaris, zowel in gesprekken met de directie als met het managersteam van Purmerend/Waterland. 
Het loont dus om lid te zijn van InterWhere. Met uw steun kunnen wij meer. Word ook lid!

Hoe lang blijft scheefwonen ons achtervolgen?

SCHEEFWONEN IS NIETS ANDERS DAN EEN MYTHEscheef

Huurders uit de sociale sector worden hier toch wel zo moe van!!! Minister Blok is inmiddels geen minister van wonen meer en het kabinet is iets van kleur veranderd maar ook de huidige coalitie is best tevreden over het woord "scheefwonen" omdat het motiveert een bevolkingsgroep iets af te pakken wat ze helemaal niet hebben; tevens leidt het de aandacht af van het echte probleem: het gebrek aan betaalbare sociale huurwoningen.

Huren wordt minder betaalbaar en aantrekkelijk door het gemorrel van het kabinet: verhuurderheffing, huurtoeslag etc. Dit alles komt op het bordje van de huurder. Een nieuwe luchtbel: is het inkomen van een sociale huurder boven de € 41.000 per jaar, dan krijg je direct een huur opgelegd van € 710,=.

Of deze huurders moeten overstappen naar een geliberaliseerde woning. Middenhuur, zegt men dan, van 710 tot 1.000 Euro per maand. Is er overigens wel gekeken naar het netto-netto besteedbaar inkomen van deze huurder? Uit onderzoeken blijkt dat 5% van de huurders een inkomen hebben boven de € 52.000; het gros nèt boven de € 41.000 en een super groot deel is te arm voor de vrije sector. Een grote aanjager van de druk op de woningmarkt is nog steeds de hypotheekrente aftrek (HRA).

Kopen of middenhuur: Een hypotheek krijg je niet zomaar en het gewenste middensegment is al helemaal geen structureel alternatief voor de sociale huursector. Als een particuliere verhuurder 5% rendement wil halen kan hij geen huur berekenen van 710 tot 1.000 maar wordt dat zeker 935 tot 1.315 Euro. Volgens de NVM blijkt dat na mutatie een woning boven de 710, doorschiet naar gemiddeld
€ 1.031 (dus dan al boven de middenhuur)
Wonen mag toch gezien worden als een vrije keuze, waar en hoe en voor welke woonlasten je wilt wonen. Scheefwoners zorgen ook voor de broodnodige variatie van huurders in een wijk of complex. Voorkom eenzijdige buurten waar enkel minima wonen. Ook zijn deze bewoners vaak de drijvende kracht acht allerlei buurtinitiatieven.

Eerder hebben we het nieuwe wapen van de Nederlandse huurder geplaatst om te verbeelden dat het water zeer hoog staat:

Ik worstel en kom toch niet boven

nonluctor

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in statistieken, hieronder nog een paar staatjes (u kunt erop klikken om ze te vergroten).

 staatje1

 

staatje2

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren. U kunt deze cookies weigeren. Dit heeft geen invloed op de functionaliteit van de website.