• 1
  • 2
  • 3


Welkom op de website van Huurdersvereniging InterWhere. 

InterWhere is een onafhankelijke huurdersvereniging. Zij heeft als doel de belangen te behartigen van alle bewoners die een woning huren van Stichting Intermaris in de regio Purmerend/Waterland. InterWhere is een actieve huurdersvereniging, die gericht is op het adviseren van haar leden. 
InterWhere heeft ook een actieve rol ten opzichte van woningcorporatie Intermaris, zowel in gesprekken met de directie als met het managersteam van Purmerend/Waterland. 
Het loont dus om lid te zijn van InterWhere. Met uw steun kunnen wij meer. Word ook lid!

Energiearmoede treft gezondheid kinderen hard

Energiearmoede treft gezondheid kinderen hard

Kinderen jonger dan 18 jaar worden het hardst getroffen door energiearmoede. Ze wonen niet alleen in een huis waar de verwarming uit of laag staat, maar kunnen hierdoor ook zo ziek worden dat ze behandeling in het ziekenhuis nodig hebben. Dat blijkt uit twee onderzoeken van TNO, die het instituut afgelopen week publiceerde

Afgelopen jaar leefden ruim 600 duizend huishoudens in energiearmoede: ze hebben hoge energiekosten, wonen meestal in een huis dat niet goed is geïsoleerd en hebben een laag inkomen. Dat zijn ongeveer 90 duizend huishoudens meer dan voor de energiecrisis. Bijna 9 van de 10 huishoudens (88%) in energiearmoede is huurder. De meesten huren bij een woningcorporatie.

Meer kinderen leven in energiearmoede

De afgelopen twee jaar kregen vooral meer gezinnen met kinderen te maken met energiearmoede. Van de energiearme huishoudens die in een energetisch zeer slechte woning leven, bestond in 2022 ongeveer 33% uit gezinnen met kinderen. Voor de energiecrisis was dit 19%.

Slecht energielabel zorgt voor hogere zorgkosten

Het is al veel langer bekend dat mensen met een laag inkomen meestal hogere zorgkosten hebben dan mensen met een hoog inkomen. TNO concludeert dat dit deels samenhangt met de kwaliteit van de woning: hoe slechter het energielabel hoe hoger de zorgkosten.

Gevolgen voor kinderen groter

De negatieve effecten bij kinderen zijn nog veel groter dan bij volwassenen. De zorgkosten voor kinderen in een slecht geïsoleerde woning (label F en G) zijn 11% hoger dan de ziekenhuiskosten van kinderen in een goed geïsoleerde woning (label A en B). Bij volwassenen is het verschil 5%. Voor de Woonbond is dit een extra reden om woningen met een slecht label nog sneller te isoleren dan nu gepland staat.

Verwarmd huis is eerste levensbehoefte

Het maakt ook een groot verschil of de verwarming aan staat. Binnen de groep energiearme huishoudens zijn de ziekenhuiskosten van kinderen in een woning waar de verwarming uit of te laag staat gemiddeld 17% hoger dan van kinderen in vergelijkbare woningen waar de verwarming wel aan staat. Zolang slecht geïsoleerde woningen nog niet gerenoveerd zijn, is er daarom (nood)hulp nodig, vindt de Woonbond. Mensen moeten op zijn minst de verwarming aan kunnen zetten. Een verwarmd huis is een eerste levensbehoefte, ook voor de gezondheid.


Kun jij ook de verwarming niet meer aan of hoog zetten vanwege de kosten? Of heb je een torenhoge energierekening omdat je woning slecht geïsoleerd is? Doe een melding op ons Meldpunt Energiealarm.
Daarnaast voert de Woonbond campagne om huurders te helpen energie te besparen. Voor tips en inspiratie ga je naar woonbond.nl/haalenergieuitjerekening

2 februari 2023, Bron: WoonBond 

Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren. U kunt deze cookies weigeren. Dit heeft geen invloed op de functionaliteit van de website.